نگاهی گذرا به آمار ابتلا و تعداد مرگ ناشی از ویروس منحوس که روز گذشته اعلام شد بیانگر این نکته است که پیشبینیهای مسئولان ستاد ملی کرونا از آغاز سونامی پیک چهارم به تحقق پیوسته و احتمالا این سونامی خرابی و آسیبهای زیادی در سراسر ایران ایجاد خواهد کرد.
شاید یکی دو روز پایانی سال قبل که شرایط همهگیری کرونا به نوعی کنترل شده بود کمتر کسی تصور میکرد که روزهای سیاه کرونایی در آینده نزدیک و تنها به سه هفته فاصله در کشور دوباره ایجاد شده و بالای جان هموطنان و بسیاری از خانوادهها بشود؛ چون نقشه رنگبندی کرونا روز ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ سرشار از نقاط کم خطر و آبی کرونایی شده بود و تنها ۹ شهر با رنگ قرمز خود هشدار نقطه بحرانی میدادند اما فقط سه هفته بعد این لکههای قرمز رنگ در سراسر کشور پخش شد و یکی پس از دیگر نقاط بحرانی تازهای در سراسر ایران ایجاد کرد.
این روند تنها به این دلیل ایجاد شد که برنامه دقیق و هدفمندی از سوی مسئولان مدیریت بحران کرونا برای مردم تدوین نشده بود و تنها مسئولان نظام سلامت کشور که اصلیترین گروه مدیریت بحران کرونا بودند با خواهش و التماس تلاش کردند سفرهای نوروزی را کنسل کنند.
به هرحال اتفاقی که نباید میافتاد رخ داد و هموطنان بدون توجه به پروتکلها و توصیهها بار سفر بسته و راهی اقصی نقاط کشورمان شدند تا تعطیلات نوروزی را در کنار خانواده یا دوستان و آشنایان خود سپری کنند. تصمیمیکه بوی مرگ میداد و آتش زیر خاکستر همهگیری کرونا را دوباره شعلهور کرد.
دقیقا یک روز پس از تعطیلات نوروزی بود که سعید نمکی وزیر بهداشت رسماً اعلام کرد باید آماده خیز بلند همهگیری کرونا باشیم و وزارت بهداشت برای مقابله با این خیز بلند برنامههایی تدوین کرده تا علاوه بر مدیریت هوشمند همهگیری نسبت به افزایش ظرفیت تختهای پذیرش بیماران کرونایی نیز اقدام کند.
البته این تنها وزیر بهداشت نبود که خبرهای نگران کنندهای از آینده سیاه کرونایی در کشور میداد و برخی از سایر مسئولان در ستاد ملی مقابله با کرونا یا حتی روسای دانشگاههای علوم پزشکی در اقصی نقاط کشورمان نیز کاملا شفاف از آن گروه هموطنان که تعطیلات نوروزی را به سفر رفته بودند تقاضا کردند تا حداقل برای یک دوره ۵ روزه در منزل بمانند و پروتکلهای بهداشتی را کاملا جدی بگیرند تا اگر به ویروس آلوده شدهباشند این ویروس منحوس آنهم از نوع انگلیسی را به سایرین انتقال ندهند.
اهمیت رعایت این موضوع تاجایی بود که حتی سخنگوی ستاد ملی کرونا در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد با درنظر گرفتن میزان سرایتبسیار بالای ویروس انگلیسی بسیاری از افراد تا بروز علائم بیماری خاموش به عنوان ناقل هستند و بدون اینکه خودشان بدانند سایرین را درگیر این بیماری نگران کننده خواهند کرد.
وی حتی برای تشریح نگرانی با ذکر مثالی گفت: اگر یک فرد با چنین شرایطی در یک دورهمی خانوادگی یا مراسم حضور داشته باشد بهراحتی میتواند ۲۰ تا ۳۰ نفر را آلوده کرده و چرخه بسیار بزرگی از بیماری در منطقه ایجاد کند.
بههرحال این توصیه هم از سوی بسیاری از هموطنان جدی گرفته نشد و با اتمام تعطیلات نوروزی دوباره بساط دورهمیهای خانوادگی، دید و بازدیدهای پرسنلادارات، شرکتها و کسبه شدت گرفت تا جایی که روز ۲۰ فروردین جهش آمارها موج تازهای از واکنشها از سوی مقامات وزارت بهداشت بخصوص سعید نمکی وزیر بهداشت را به همراه داشت.
نمکی در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و رسما اعلام کرد که موج چهارم آغاز شده و روزهای سیاه کرونایی در انتظار است به همین دلیل برای مدیریت و با درنظر گرفتن احتمال کمبود تختهای بیمارستانی وزارت تحت مدیریتش دست کمک به سوی تمامی نهادها و سازمانهایی که امکان همراهی دارند دراز میکند.
از هفته بعد باید منتظر آمارهای جدیدی باشیم
به این ترتیب تقاضای کمک وزیر از سایر نهادها به نوعی شاهد مثالی غیرقابل انکار از شرایط بحرانی کشور است و جداول و آمارهای مرتبط با همهگیری ویروس منحوس در ایران به سرعت تغییرات معناداری را ثبت میکند که برآورد بسیاری از مسئولان بهداشت و درمان کشور از این تغییرها آغاز روزهای سیاه کرونایی در آینده نزدیک است.
این گروه تاکید دارند که با درنظر گرفتن دوره نهفتگی و بروز نشانهها و مدلهای موجود از چرخه ابتلا آمارهای فعلی از بیماری مرتبط به بیتوجهی هموطنان به پروتکلها و دستورالعملها در روزهای پایان سال گذشته است و هنوز نتایج مرتبط با افزایش ۱۰۰ درصدی تقاضای سفرهای نوروزی نسبت به گذشته نمایان نشده و از ابتدای هفته آینده باید منتظر آمارهای تازهای در این زمینه باشیم.
سرماخوردگی یا آلرژی فصلی نداریم
ایجاد چنین شرایطی و انتشار اخبار مرتبط به آینده نگران کننده کرونایی در ایران دوباره باعث شد تا مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا در رسانهها رسما اعلام کنند که در شرایط فعلی اصلا چیزی به اسم سرماخوردگی یا آلرژی فصلی نداریم و هر عطسه، سرفه، تب یا علائمی شبیه به این موارد را باید مستقیم به کرونا مربوط کرد.
به گفته این گروه از متخصصان اهمیت مراجعه به موقع هموطنان به مراکز درمانی ۱۶ یا ۲۴ ساعته تعیین شده واقعاً سرنوشت ساز است حالا چه در زمینه سلامت خود فرد یا اینکه در زمینه شکست چرخه انتقال بیماری که باید آن را جدی بگیریم.
البته تاکید متخصصان همچنان به این موضوع است که فعلا تنها راهکار عملی و قابل اعتماد در مقابله با این ویروس منحوس رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی است.