وجود برق در منزل و در محل کار، زندگی را برای ما بسیار ساده کرده است. با وجود اینکه برق در زندگی امروز یک ضرورت محسوب میشود، ولی میتواند بسیار خطرناک باشد. خطراتی همچون برق گرفتگی، سوختگی، آتش سوزی و انفجار از انواع خطراتی است که کار با برق میتواند در پی داشته باشد.
با توجه به نفوذ انرژی برق و بکارگیری انواع تجهیزات الکتریکی در زندگی روزمره ، تا وقتی که نتوانیم به صورت صحیح و مناسب قوانین بهرهبرداری را رعایت کنیم، خطرات جبرانناپذیری متوجه ما خواهد بود،به همین دلیل است که هر از گاهی در کنار و گوشه کشور شاهد بروز حوادث تلخ برق گرفتگی هستیم ، حوادثی که دلیل عمده آنها ناآگاهی کاربران و کم اهمیت شمردن خطرات برق از طرف آنان بوده است.
برق یک نوع ضرورت است اما در عین حال بسیار خطرناک، پس مهم است در استفاده از وسایل و دستگاه های الکتریکی دقت داشته باشید و با رعایت مواردی ساده از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کنید که در ذیل تعدادی از این راهکارها اشاره شده است :
*سیم کشی ساختمان ها باید بر اساس نقشه و محاسبات تایید شده و طبق استاندارد انجام شده باشد.
* نقشه برقی ساختمان باید همواره در دسترس باشد تا در مواقع مورد نیاز نظیر سوارخکاری دیوار مورد استفاده قرار گیرد.
*ایجاد سیستم اتصال زمین مناسب، استفاده از پریز ارت دار، زمین کردن بدنه فلزی دستگاههای موجود در ساختمان ها الزامی می باشد
* وسایل برقی را پس از استفاده ، از برق جدا نمایید.
*به منظور کاهش استفاده از سیم سیار، به تعداد کافی پریز در نقاط مختلف ساختمان تعبیه نمایید.
* از پاشیدن آب روی دستگاه و یا شستن آن جداً پرهیز کنید.
*هنگام خرید هرگونه دستگاه و یا ابزار برقی از استاندارد بودن آن مطمئن شوید.
* در صورتیکه در مواقع ضروری از ژنراتور استفاده می کنید حتماً ارتباط برق داخل ساختمان را با شبکه برقرسانی بطور کامل قطع کنید.
*در صورت آتش گرفتن دستگاههای برقی هرگز از آب برای خاموش کردن آن استفاده نکنید.
*از دستگاه و یا ابزار فاقد دوشاخه برق به هیچوجه استفاده ننمایید.
*قبل از روشن کردن دستگاه و یا ابزار، مسیر برق آن را چک کنید
* ابزار برقی بایستی در قسمت تماس با دست عایق باشند. در صورتیکه دستگاهی فاقد آن بوده و یا اینکه به مرور زمان عایقی آن ضعیف شده از آن ابزار استفاده ننمایید.
*هنگام درآوردن دوشاخه از پریز برق، ابتدا با یک دست پریز را نگهداشته و با دست دیگر دوشاخه را بیرون بکشید. در غیر اینصورت ضمن اینکه پریز از جای خودش حرکت می کند باعث ایجاد اتصالی در پریز و احیانا آسیب به دستگاه نیز خواهد شد.
* چنانچه به مواردی از قبیل پریز از جا کنده شده، سیم قطع شده، کلید و یا پریز شکسته و … برخورد نمودید حتما از فرد ماهر جهت تعویض آن بهره بگیرید.
* حتی المقدور از سیم سیار استفاده نکنید در مواردی که مجبور به استفاده از سیم سیار هستید به میزان جریان قابل تحمل آن دقت نمایید.
*مواظب باشید صندلی, میز کار و وسایل دیگر(حتی پای شما) روی سیم یا کابل قرار نگیرد. اگر با ابزار برقی کار می کنید مواظب باشید سیم آن آزاد باشد..
*همواره در خانه از دمپایی استفاده کنید.
*با دست خیس و یا عرق کرده به کلید , پریز , فیوز, و کلیدهای مینیاتوری دست نزنید.
* در موقع استفاده از وسایل گرماساز نظیر بخاری همیشه خطر داغ شدن کابل وسایل برقی مجاور را در نظر داشته باشید.
*هنگام سوراخ کردن دیوار, کف, سقف و … احتمال عبور سیم را در نظر بگیرید. اتصال تعداد زیادی مصرف کننده به یک پریز و یا سیم سیار, خطر سوختن کابل تغذیه کننده و بروز آتش سوزی را در پی دارد. همیشه به میزان جریان مجاز تجهیزات برق توجه کنید.
*بیرون آوردن وسایل فلزی از پنجره و مکانهایی که از جلوی آنها شبکه های برق عبور نموده خطرناک و حادثه ساز است.
*استفاده از ابزار فلزی(نردبان فلزی,چهارپایه فلزی و …) بعنوان زیرپایی هنگام تعویض لامپ ممکن است موجب تشدید برقگرفتگی در صورت تماس دست با هادی برق شود، لذا از نردبان یا چهارپایه چوبی استفاده نمایید.
*به لوله های فلزی محافظ کابل, جعبه انشعاب و سایر متعلقات تجهیزات برق هرگز دست نزنید.
*از قرار دادن اشیاء سنگین و برنده بر روی سیمها و کابل های سیار خودداری نمایید. سیم های سیار را بلافاصله پس از استفاده جمع آوری و در محل مناسب نگهداری نمایید.
*برخی لامپ ها حرارت بالایی تولید می کنند. از قرار دادن اشیاء قابل احتراق در نزدیکی این لامپ ها جدا” خودداری نمایید.
*در صورت خرابی و یا روشن نشدن دستگاه خودسرانه نسبت به تعمیر آن اقدام نکنید.