امسال، در حالی به هجدهم فروردین، سالروز جهانی بهداشت رسیدهایم که بیش از دو سال از درگیری مردم جهان و هموطنان عزیزمان با همهگیری ناشی از ویروس کووید ۱۹ می گذرد، در این مدت، برنامههای مبارزه با همهگیری کووید ۱۹ به ویژه برنامه عظیم واکسیناسیون، با تلاش همهجانبه همه همکاران گرامی حوزه بهداشت و درمان و نیز پشتیبانی و همکاری سایر بخشها انجام شد و درصد قابلتوجهی از جمعیت تحت پوشش دانشگاه، با تلاشهای بیوقفه همکاران بزرگوارم، واکسن کرونا را دریافت کرده و یا به نحوی از خدمات آموزشی، غربالگری، مراقبتی، درمانی و ارجاع به مراکز منتخب کرونا و مراکز درمانی بهرهمند شدند.
نیروهایی که فارغ از نام و رده از بهورزان در سطح خانه های بهداشت تا کاردانان و کارشناسان بهداشت عمومی، مبارزه با بیماری ها، آموزش و ارتقاء سلامت، بهداشت خانواده، مامایی، پرستاری، بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، سلامت روان، آزمایشگاه، تغذیه، دندانپزشکان و داروسازان و پزشکان در سطوح محیطی و ستادی، به ایجاد، حفظ و ارتقاء سلامت عموم مردم همت گماردند.
یقینا درس آموخته های این واقعه تاریخی به عنوان تجربه ای ارزشمند برای آیندگان به یادگار خواهد ماند و چراغ راه برای برنامه ریزی و تدوین و اجرای مداخلات کاربردی در راستای ارتقاء سواد سلامت جامعه و لزوم تغییر سبک زندگی خواهد گردید.
از سوی دیگر در سالروز جهانی بهداشت (۲۰۲۲) ۱۴۰۱، سازمان جهانی بهداشت در بحبوحه یک بیماری همه گیر، یک سیاره آلوده، و بیماری های فزاینده ای مانند سرطان، آسم و بیماری های قلبی، با شعار «سلامت سیاره ما، سلامت ما» توجه جهانی را به مناسبت این روز بر اقدامات فوری مورد نیاز برای حفظ سلامت انسان و کره زمین و تقویت جنبشی برای ایجاد جوامعی متمرکز نموده که به رفاه کامل جسمانی، روانی و اجتماعی انسانها منجر شود.
شواهد رو به رشد نشان می دهد که سلامت بشریت به طور ذاتی با سلامت محیط زیست مرتبط است، اما با اقدامات انسان ها، اکنون بشریت تهدیدی برای بی ثباتی نظام های کلیدی پشتیبانی از حیات بر روی زمین می باشد. زیرا تخریب مداوم نظام های طبیعی تهدیدی است که دستاوردهای بهداشتی در قرن گذشته را معکوس می نماید. به عبارتی ما سلامت نسل های آینده را برای دستیابی به دستاوردهای اقتصادی و توسعه امروز گرو گذاشته ایم.
در دهه های اخیر برای رسیدن به جامعه سالم تر و تندست تر، سیاره زمین به میزان بی سابقه ای با استفاده از منابع انرژی، سوخت های فسیلی، آب و کودهای شیمیایی و تولید دی اکسید کربن، اسیدی شدن اقیانوس ها و از بین بردن جنگل های مناطق گرمسیری و نیز استفاده روز افزون از پلاستیک مورد بهره برداری و تخریب قرار گرفته است.
سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند که می توان از بیش از ۱۳ میلیون مرگ به دلیل عوامل محیطی در سراسر جهان به طور سالانه اجتناب کرد. این عوامل شامل بحران آب و هوایی می باشدکه بزرگترین تهدید سلامتی است که بشریت با آن مواجه است.
در حالی که همهگیری COVID-19 قدرت شفابخش علم را به ما نشان داد، نابرابریها را در جهان ما نیز برجسته کرد. این بیماری همه گیر ضعف هایی را در همه زمینه های جامعه آشکار کرده و بر ضرورت ایجاد جوامع دارای رفاه پایدار متعهد به دستیابی به سلامت عادلانه در حال حاضر و برای نسل های آینده بدون نقض محدودیت های زیست محیطی تاکید کرده است. یک اقتصاد رفاهی، رفاه انسان، برابری و پایداری زیست محیطی را به عنوان اهداف خود دارد. این اهداف به سرمایه گذاری های بلندمدت، بودجه های رفاهی، حمایت اجتماعی و استراتژی های قانونی و مالی تبدیل می شوند. شکستن این چرخه های تخریب برای کره زمین و سلامت انسان مستلزم اقدامات قانونی، مشارکت همه جانبه همه سازمان ها ، نهادها و بخش ها و حمایت و تشویق افراد برای انتخاب سالم است.
لذا به بهانه این روز، قدردانی صمیمانه و سپاس بیکران خود را از تلاش های بی وقفه همه همکاران حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گیلان و دیگر فعالان عرصه سلامت استان اعم از سایر حوزه های دانشگاه، خیرین سلامت، سازمانهای مردمنهاد و سازمانهای همکار در برنامههای سلامت، مشارکت سفیران سلامت و داوطلبان سلامت و … اعلام می دارم. سعادت همه ما در کسب رضای الهی است، این سعادت را همراه با سلامتی، شادکامی و موفقیت برای همه همکاران معزز و خانواده های ایشان و تمامی مردم شریف استان و کشور از درگاه پروردگار بزرگ خواستارم.